Varför ska vi vinna?

Detta är bra med en blogg och detta har vi lärt oss med bloggen som hjälp….

(Citat från barnen i klassen)

”All fakta på internet inte är sann!” – Tilde I

”Man har alltid koll på läxan genom bloggen och vi slipper lösa papper nästan alltid!” – Emmy

”Alla läxor ligger i fickan – vi har allt i mobilen när vi har en blogg!” – Jonatan

”När vi gör texter kollar vi igenom dom mer eftersom de ska läggas ut på bloggen. Då lär vi oss att skriva bättre.” – Tilde I

”Kamratbedömning blir lättare att göra.” – Hannah

”När jag var i Vietnam kollade jag bloggen och kunde hänga med vad alla gjorde ändå!” – Kalle

”Våra föräldrar tycker det är roligt att få se vad vi arbetar med i skolan”  – Alla

”Föräldrarna kan lättare hjälpa till med läxor och annat när vi har en blogg.” – Emmy och Jonatan

”Om man glömt engelskaboken eller nån bok man skulle haft går man bara ut på bloggen och kollar och det är lättare.” – Alla

”Hela släkten kan ta del av vad vi gör i skolan t.ex mormor och morfar, farmor och farfar eller mina kusiner.” – Jonatan och Hannah

Vi tycker vi ska vinna för att…..

Vi elever i klassen tycker att vi ska vinna eftersom vi alla varit mycket delaktiga i bloggen och alla har bloggat någon gång varje månad. Alla har lärt sig så mycket av detta och vi har haft ett roligt samarbete med BLT – BlekingeLänsTidning. Vi har varit ”korrar” hos dom och vår blogg har haft en plats på deras hemsida. Detta har gjort att vi har ökat antalet läsare på bloggen och vi har fått ett ansikte utåt i vår kommun där alla vet vilka Holmsjöbloggarna numera är. Vi tycker inte att det skulle fungera utan en blogg nu när vi arbetat med denna så aktivt och det är ett redskap som vi inte vill bli av med. Våra föräldrar och våra släktingar är också väldigt glada för att kunna se vad vi gör varje dag i skolan och det är kul att kunna prata hemma om det som vi gör i skolan. Bilder och videos säger mer än bara ord!

Vår lärare tycker vi ska vinna för att….

Under de snart tre åren vi varit med i Webstjärnan har vi lärt oss så otroligt mycket inom IKT över lag. Vi har haft en gemensam arbetsyta där vi tillsammans har byggt upp med det vi arbetar med i klassrummet och i klassen varje dag. Vi har kunnat visa världen utanför klassrummet i Holmsjö vad vi sysslar med och det är verkligen kul när det kommer kommentarer både från föräldrar och från personer som arbetar på förvaltningen i vår kommun. Det är också oerhört kul att se hur stolta barnen är när de får lov att visa upp sina produkter på nätet. De allra flesta använder denna sida varje dag för att kolla saker, läxor eller visa någon annan vad de gjort. Barnen blir stolta över sin skola och över det som de presterar i de olika ämnena, det blir viktigt att resultatet blir bra eftersom det är riktiga mottagare och alla vill få ut sitt budskap. De har också lärt sig att värdera olika saker. Dels får de värdera det som finns på nätet och fundera om det är relevant information eller inte, fundera över vad man får publicera och varför och om det finns bra och dålig fakta. De har också fått lära sig att värdera om deras egna saker ska ut på bloggen eller inte alltså har de fått ta ställning till om deras produkter ska visas eller ej och de har fått lära sig att motivera sina åsikter på ett helt annat sätt eftersom det också är på riktigt.

Jag som lärare ser en enorm utveckling hos mina elever de fyra år som vi haft blogg. Vi har diskussioner som vi aldrig skulle ha haft annars och en delaktighet och gemenskap hos eleverna som är svår att ha annars. Alla är med och vill få ut sina saker på bloggen, alla är måna om att vi har ett bra ansikte utåt på nätet och många har blivit mycket mer medvetna om hur man ska vara på nätet. Vi har haft diskussioner kring olika appars användningsområden och andra skolor har problem med att dessa missbrukas eller att telefonanvändandet missbrukas – vi har inga bekymmer alls och jag är övertygad om att vårt arbete med blogg har spelat stor roll i hur alla väljer att använda bilder, video eller andra skrivna saker på nätet oavsett app eller forum.

Vi har kommit vidare bland de 100 bästa lagen två omgångar och det är vi stolta över….nästa år kommer bloggen att gå i pension då våra elever fortsätter till högstadieskolan i området och jag som lärare kommer ta över en annan klass – vi skulle vilja sluta med flaggan i topp!

Bloggen vi arbetar med har inte bara varit ett lyft för vår klass och deras föräldrar utan även för hela skolan. Fler har kommit igång och tävlar i webstjärnan, mer pengar har avsatts till IKTarbete och vi har verkligen kommit framåt i allt digitalt arbete mycket fortare än vi skulle ha gjort utan en blogg. Vi har gjort  om ”penna och pappersskolan” till ”den digitala moderna skolan” på knappt tre år tillsammans.

Vi har nu bloggen som en naturlig del i allt arbete vi gör och det är en naturlig del av barnens vardag att gå ut på sin blogg och kolla.

Vi är stolta över vår blogg, över det som vi lägger upp och över hur vi har utvecklats tillsammans på så många plan tack vare denna fantastiska möjlighet att tävla i Webstjärnan!

Vi har blivit medvetna i arbetet kring källkritik och att arbeta entreprenöriellt på riktigt när till och med vår stora tidning har plockat in vår blogg på sin hemsida. Förutom detta samarbete har vi även fått skriva en hel sida en gång varje månad i den riktiga tidningen och det är bloggen som är grunden till att vi nu kan arbeta entreprenöriellt och med riktiga mottagare på riktigt – så det blir viktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *