Veckobrev v. 5

 

Veckan som gått har utsatt oss och barnen för prövningar i tålamod…..grävningen för att koppla in Internet blev fel och försenad (igen), telefonen på personalrummet gick sönder så då kände vi oss helt avskärmade från världen och strömmen gick dessutom under torsdagsmorgonen… Men nu har vi internet igen och ström och telefon! Vad man kan bli glad åt små saker ibland! Arbetsmässigt har det varit en kanonvecka. Barnen kämpar med olika lässtrategier och denna veckan har fokus mest legat hos Detektiven som letar upp nya och svåra ord och begrepp. Alla har kämpat bra med detta. Även fyrorna har nu blivit introducerade i detta arbete. Pedagogisk planering under svenskfliken på bloggen.

Att förbereda inför utvecklingssamtalen har varit en annan syssla denna vecka och vi har en början i våra pärmar. Pärmarna kommer komma hem någon dag innan samtalet för att ni tillsammans ska kunna få en chans att kolla igenom det barnen har där i. Ta sedan med denna till samtalet! Samtalet kommer som sagt bli lite annorlunda denna gång då era barn ansvarar för de första tjugo minuterna själva och jag för de sista tjugo. Ni börjar då i klassrummet vid den tid som det står på lappen sedan är ni tillsammans med mig i grupprummet den sista stunden då vi skriver IUPmål och eventuellt åtgärdsprogram tillsammans.

På engelskan har fyrorna arbetat med en text om en spindel där de fått översätta tillsammans och så småningom ska de få skriva en egen liten serie om en spindel. Vi har pratat en del om vem man gör läxan för om det är för lärarens skull eller om det är för sin egen skull, alla var inte överrens om svaret men diskussionen är igång.

Engelskan i trean har mest varit spela spel och lyssna på engelska sagor. Jag tycker att alla treor börjar bli riktigt duktiga på att förstå engelska och även våga prata engelska med varandra! En strategi som verkligen måste utvecklas och som alla är bra på nu är att försöka lista ut vad det betyder även om man inte kan alla ord. En väldigt användbar förmåga inom engelskan och språk överhuvudtaget!

Äntligen har gympan blivit av uppe i Allhallen! Underbart tyckte alla barnen. Vill bara påminna om att det inte är ok att spruta parfym – låt barnen ha vanliga rolldeo istället för spray med sig till gympan!

Vi måste också påminna er om att prata med era barn om att det är en byggarbetsplats vid vår skola nu. Ni får hem lappar om det och de allra flesta klarar av detta på ett mycket bra sätt – men vi kan inte nog många gånger påpeka faran i att vara på andra sidan av staketet.

En annan förmaning är bussen till och från Rödeby – barnen måste ha bälten på sig! Alla har inte det utan det hade varit bra med en liten diskussion kring säkerhet hemma!

Läxan denna veckan är bara läsning för treorna och läsning och engelska för fyrorna. Det handlar om att fylla i ett papper varje dag man läst och varje dag handlar pappret om en ny lässtrategi. Allt för att öka förmågan att förstå vad man läser och bli säkrare på detta. Denna typ av läxa kommer det bli flera veckor framåt nu så fokus kommer ligga på att alla ska bli bättre läsare med hjälp av olika strategier. En kopia av läxpappret finns HÄR som en länk på bloggen!

 

Ha en fortsatt bra helg och en bra vecka! Så ses vi snart på samtalen! /Anne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *